Günlük Möö Süt

Günlük Möö Süt
Günlük Çiftlik Sütü

23 Aralık 2016 Cuma

Burrata Peyniri

Türkiye'nin İlk Manda Çiftliğinden Efsane Lezzet Burrata

Manda sütünden elde edilen hakiki Burrata Peyniri ile sofralarınızı şenlendirmeye geliyor!
İyi burrata için iyi manda sütü, iyi süt için iyi manda gerekir. Ülkemizin  en verimli topraklarında serbest dolaşarak beslenen mandalardan sizler için el değmeden otomatik sağım yapılarak manda sütü elde edilir. %100 manda sütüyle üretilmiş Mozzarella ve süt kremasının karışımından oluşmakta, haliyle mis gibi süt kokmaktadır. Dünyanın en iyi taze peynirleri arasındadır. Domates, fesleğen, balzamik sos ve taze ekmek ile mükemmel bir uyum yakalamaktadır. Bu lezzetin tadına mutlaka bakmalısınız.



İtalya’nın güneyinde bulunan Puglia bölgesinden bütün dünyaya yayılan Burrata peyniri, mozzarella peyniri ve kremanın karışımından yapılır. Son senelerde ülkemizde ve bütün dünyada çok tercih edilen bu peynir buzdolabında bekletilip taze olarak oda sıcaklığında servis edilir.



Nasıl Tüketilir?

Kırmızı et veya çok hafif birkaç sebzeyle beraber, hafif zeytinyağı gezdirilmiş ve mutlaka tazeyken servis edilir. Bir kez peynir topu kesilir, yumuşak kremsi karışım tabağa aktarılır.Taze pişmiş ekmek üzerine sürülür ve dikkat çekici  hafif ve hoş  bir tat elde edilir. İpeksi,kremsi ve tatlı bir peynirden yapılan salata kim bilir ne hoştur.

Burrata, mozzarella ve krema ile hazırlanmış taze bir İtalyan peyniridir. Dış kabuk sağlam mozzarella, içeride stracciatella ve krem ​​bulunur, olağandışı, yumuşak bir doku verir. Ayrıca bazı kaynaklar tarafından tereyağı ya da tereyağı ile şeker karışımıyla dolu bir mozzarella kabuğu olarak tanımlanır. Genellikle taze ve oda sıcaklığında servis edilir. Burrata sözcüğü İtalyanca'da "tereyağı" anlamına gelir.

Burrata, İtalya'nın güneyinde Murgia'nın tipik bir ürünüdür. İnek sütü, rennet ve kremadan üretilir. Burrata muhtemelen 1920 yılı civarında yapılmıştır ancak Apulian bölgesindeki Murgia bölgesi Andria şehrinde bulunan Bianchini çiftliğinde yaklaşık 1900 yılına dayanan kökenleri olabilir. 1950'lerde, bazı yerel peynir fabrikaları üretime başladıktan sonra yaygınlaştı ve mozzarella ritagli'sini ("paçavralar" ya da "paçavra" lar) kullanmanın yararlı bir yolu olabilir.

Bir zanaat peyniri olarak kurulan burrata, préulia'yı, Apulia boyunca fabrikalarda ticari olarak üretime başladıktan sonra bile korudu.

Burrata, Amerika Birleşik Devletleri'nde, özellikle de İtalyan Amerikalıların tarihsel olarak büyük nüfuslarıyla Doğu Sahili'ndeki şehirlerde esnaf peynir dükkanlarında üretilmektedir.

Salata üzerinde Burrata peyniri
Burrata, sıcak sütü hazırlamak için kullanılan rennetle, mozzarella ve diğer pek çok peynir gibi başlar. Ama sonra, diğer peynirlerin aksine, taze mozzarella çekirdeği sıcak peynir suyuna ya da hafifçe tuzlanmış suya atılır, yoğrulur ve tanıdık esneme telleri (makarna filabı) geliştirmek için çekilir, daha sonra istenilen şekilde şekillendirilir.

Burrata yapılırken hâlâ sıcak olan peynir bir torbaya dönüştürülür ve daha sonra kapanmadan önce kalan mozzarella hurdaları ile doldurulur ve taze krema ile doldurulur. Bitmiş börek geleneksel olarak asfodelin yapraklarında sarılıp küçük bir börek gibi topuk biçiminde bağlanır ve biraz peyniraltı suyuyla nemlendirilir. Peynirin peynirin tazeliğini belirtmek için servis edildiğinde asfolde yaprakları hala yeşil olmalıdır.Daha yakın zamanlarda, peynir çoğunlukla plastik bir torbada veya kutuda satılmaktadır.

Hizmet Göstergeleri
Burrata açık olarak kesildiğinde, yoğunlaştırılmış bir krem ​​sızar. Peynir zengin, tereyağlı bir tada sahiptir ve taze süt yağuşunu korur. 24 saat içinde yenildiğinde en iyisidir ve 48 saat sonra asal sayıdadır. İçinin ve dışındaki lezzet ve farklı dokular, salata, prosciutto crudo, huysuz ekmek, zeytinyağlı taze domates, çatlamış karabiber veya makarna ile iyi geçinir.
Burrata peynir, eski iyi bir İtalyan tasarruf yapma becerikliliğinden doğmuştur. Eski İtalyanlar hiçbir şeyi zayi etmezlerdi. Krem peynir ile  mozzarella peyniri artıklarının karışımından oluşur ve daha fazla mozzarella içine aktarılır. Bir kez peynir  topu kesilir, yumuşak kremsi karışım tabağa aktarılır.Taze pişmiş ekmek üzerine sürülür ve dikkat çekici  hafif ve hoş  bir tat elde edilir.İpeksi,kremsi ve tatlı bir peynirden yapılan salata kim bilir ne hoştur.
Burrata peyniri,  ilk defa 1920’de İtalya'nın Puglia bölgesinde icat edilmiş ve zamanla bir zanaat gerektirecek bir maharetle yapılan bir peynir olduğu kabul  edilmiştir. Daha fazla el becerisi ve zanaat gerektirdiği için sade  mozzarella’dan  daha pahalıdır. Bulunması zor olan bu peyniri günümüzde gurmeler,  online satışın yanı sıra mağazalarda da satılmasını öneriyorlar. Doğal olarak, bu peynirin her geçen gün popülaritesi artıyor. Peynir pahalı olabilir ama dürüst olmak gerekirse boşuna değil.
Heirloom domatesleri çiftçi pazarlarında bol bulunur hale geldiğinden  beri, taze  bir salata için mükemmel bir eş olmuştur. Bir miktar taze fesleğen ile sıcak İtalyan ekmeği servis etmek,  sıcak bir yaz gecesi için mükemmel ve  bir kolayca elde edilmiş ziyafet meydana getirebilir.

Peyniri alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları
peynir almanın püf noktaları1-Yöresel ve açık olarak satılan peynirlerin rengine,kokusuna ve tadına bakılması gerekir. Peynirde acılaşma ,aşırı kokuşma ,kırmızı –kahverengiye çalan renk değişimi olursa alınmamalıdır.
2-Saklama koşulları gözden geçirilmelidir. +5 ºC’de saklanmayan peynirleri alırken kuşku ile değerlendirilmelidir.
3-Tulum peyniri alırken aşırı kokuşmuş ve kahverengi-kırmızıya renk değişimi gösteren peynirler alınmamalıdır.
4-Göğermiş (mavileştirilmiş,yeşile çalan) çeçil veya tulum peynirinin hangi koşullarda yeşillendirildiği veya göğertildiğine dikkat edilmelidir. Sağlıksız ve kontrolsüz koşullarda göğertilen peynirler alınmamalıdır.
5-Çiğ sütten yapılan beyaz peynirlerin pastörize edilip edilmediği mutlaka sorgulanmalıdır. Peynirden geçen brusella, listeria vb. hastalıkların olduğu unutulmamalıdır.
6-Pastörize edilmeyen ve çiğ sütten yapılan salamura beyaz peynirlerin %6-10 arasındaki tuzlu suda en az 2 ay bekletilmiş olduğuna dikkat edilmelidir.
7-Aşırı küflü ve özellikle beyaz küflü peynirler alınmamalıdır.peynir almanın püf noktaları
8-Kaşar, gravyer vb.katı ve yarı katı sert peynirlerin küf katmanı mutlaka temizlenmelidir.
9-Ambalajlı peynirlerin etiketleri iyice okunmalıdır.Pastörize olmayan ve son kullanma tarihi geçen peynirler alınmamalıdır.
10-Eğer diyet yapıyorsanız etiketteki yağ pranı ve içeriği iyi okumalısınız.
11-Laktoz intoleransınız varsa doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.
12-Tuz diyetiniz varsa salamura peynirleri tüketmeden dikkatli olmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder