Günlük Möö Süt

Günlük Möö Süt
Günlük Çiftlik Sütü

27 Aralık 2016 Salı

Günlük süt ve süt ürünleri ve yağlı süt diyeti

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlarYıllardan beri üzerinde en çok tartışılan besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Az yağlı mı içelim yarım yağlı mı içelim yoksa yağsız mı içelim…
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya son yapılan araştırmalar ışığında sütle ilgili doğrular ile ilgili bilgi veriyor;

- Süt içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir. Günlük yemeklerinizde bulundurmanız dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağlar.

- Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riski daha az bulundu. Tam yağlı süt ürünlerinin bu şekilde etki göstermesi sütün içindeki bütirat, fitanik asit, trans palmitoleik asit ve konjuge linoleik asit gibi faydalı yağ asitlerinden kaynaklanıyor.

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar

SÜT, DİYABET RİSKİNİ %60 AZALTIYOR


- Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme riskini %60 azaltıyor.

- Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan Bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor. Bütiratın bu güçlü etkisi özellikle Crohn Hastalarında kendini gösteriyor. Günde 4 gram Bütirat verilen bu hastalarda atak sayısını azaltıyor.

- Süt ürünlerinde bulunan Konjude linoleik asit yağ yakımını hızlandırıyor. Kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskini azaltıyor.

SÜT, TOKLUK HİSSİ SAĞLIYOR

Günlük süt ve süt ürünleri ile doğru bilinen yanlışlar


- Sütün içindeki bu iyi yağ asitleri mide boşalma zamanını uzatarak tokluk hissini artırıyor.

- Harvard School of Public Healthdeki bir araştırmaya göre günde 2 veya daha fazla düşük yağlı süt ürünü kullanmak kısırlık riskini %85’lere varan oranda arttırıyor.
Her gün düzenli olarak 3 bardak süt ve ürünlerini içenlerde kemik erimesi riski azalıyor

Süt Diyeti Kilo Verecek
Daha fazla süt ve diğer süt ürünlerinin tüketilmesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Süt bir kilo kaybı mucizesidir, ancak tükettiğiniz tek gıda bu olmamalıdır. Sadece mevcut diyetinize süt eklenmesinin önemli kilo kaybına yol açması muhtemel değildir. Bunun için daha az yemek yiyip daha fazla egzersiz yaparak kalori açığı yaratmanız gerekir.
Kilo Vermek İçin Sütün Yararları
2010 yılında İngiliz Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, süt insanlara iştahlarını kontrol etmesine ve kendisini tam dolu hissetmesine yardımcı olabilir, bu da, İngiliz Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre kilo vermeye yardımcı olabilir. Bu, özellikle mikro besin maddeleri eklenmiş süt ile doğru olabilir. 2011 yılında Amerikan Diyetetik Derneği Dergisi eklendi. Mikrobesin ilave maddeleri, mikro besin yetersizliği ile ilişkili artmış yağ depolarının sınırlanmasına yardımcı olabilir.
Peynir suyu veya kazein bazen sütün potansiyel kilo verme avantajına sahip olduğu düşünülse de, 2012 Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada, yağsız sütü içmek kilo kaybı için aynı sayıda Kalori ve sadece peynir suyu veya sadece kazein içerir. Sütünü içen insanlar sonraki yemeklerde diğer içecekleri içenlerden daha az yedi. Bu, kazein veya peynir suyunun tek başına içme sütünün kilo verme olasılığından sorumlu olmadığını göstermektedir.
Kalsiyum ve Kilo Kaybı
Süt, mükemmel bir kalsiyum kaynağı olarak hizmet eder ve her fincanda günlük kalsiyum değerinin kabaca yüzde 30'unu sağlar. Kemiklerinizi sağlıklı ve güçlü tutmanın yanı sıra, kalsiyum kilo vermede yardımcı olabilir. 2010'da Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir hayvan araştırmasında, yüksek kalsiyumlu yağsız süt tozunun, vücut yağını, kazein, soya proteini veya düşük kalsiyum diyetine göre daha etkili olduğu bulundu. Bu sonuçlar, sütteki kalsiyumun kilo vermede rol oynayabileceğini önermektedir.
Süt ürünleri de dahil olmak üzere daha fazla kalsiyum içeren yiyecekler yemek, kalorilerini düşürmese veya kilo vermeseler bile, vücut yağlarını kaybetmelerine yardımcı olabilir; Aslında, daha fazla kalsiyum bakımından zengin gıdalar yiyip içmek insanların kalorilerini azalttığında kilo kaybını ve yağ kaybını artırabilir, 2005 yılında Obesity Research'te yayınlanan bir çalışmanın notlarına göre bu, Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir başka çalışmada da desteklenmektedir. 2013'te süt ürünlerinde yüksek olan ve günde yaklaşık 1.400 miligram kalsiyum sağlayan azaltılmış kalorili bir diyetin, benzer bir kaloriyi azaltan ancak düşük miktarda süt içeren bir diyetten ziyade kilo kaybı için etkili olduğunu buldu Günde yaklaşık 700 miligram kalsiyum.

Bununla birlikte, sütteki kilo kaybı etkilerinde kalsiyum önemli faktör değildir. 2011'de Beslenme, Metabolizma ve Kardiyovasküler Hastalıklar'da yayınlanan bir çalışmada, sütte yüksek bir diyetin, kalsiyum takviyesi almadan veya güçlendirilmiş soya sütü içmekten daha fazla kilo vermesine neden olduğu bulundu. Büyük olasılıkla sütteki çeşitli besinlerin bir kombinasyonu, kilo kaybını iyileştirir.
Süt ve Ağırlık Kaybının Türü
Bir günlük sütün en az birinde hizmet veren kadınların, 2006 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, daha az süt içtiğinden daha fazla kilo alma riski vardı. Ya az yağlı ya da yağsız süt, bu nedenle bunlardan herhangi birini içmek sağlıklı bir kilo vermeye yardımcı olmayabilir. Çalışma yazarları, artan kilo kaybının süt yağında bulunan konjuge linoleik asit veya CLA'ya bağlı olabileceğini belirtmektedir. Unutmayın ki bütün süt, fincan başına sadece 83 kaloriye sahip olan yağsız sütle kıyaslandığında, fincan başına daha fazla kalori vardır - bütün süt için bir fincan 149 kalori -. Kalorisi kontrollü diyetinizde bütün süt için yer açmanız gerekecek, çünkü kalorilerin herhangi bir sayısını yemeniz-hatta sütten sağlıklı kaloriler - kilo kaybınızı sabote edecektir.
Egzersiz Eklemenin Kilo Verme Faydaları
Yüksek proteinli, yüksek sütlü bir diyet, diyet ve egzersiz yoluyla kilo kaybetmede daha etkili oldu; bu da, bir makaleye göre, yeterli proteinden, orta sütlü diyetten veya düşük proteinli, düşük sütlü bir diyetten daha fazla kas korurken Çalışma, The Journal of Nutrition'da 2011'de yayınlandı. Çalışma, hem protein hem de kalsiyumun, abdominal yağdaki indirimlerle ilişkili olduğu ortaya çıktı. Haftada en az 300 dakika orta yoğunluklu kardiyo almanız, kilo vermeyi artırmak için daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olurken, en az iki güç antremanı oturumu eklediğinizde metabolizmanızı artırmak için kas oluşturmanıza ve kilo verirken yağsız vücut kütlenin korunmasına yardımcı olur .
Kilo Kaybı İçin Diğer Faydalı Diyet Değişiklikleri
Ne kadar süt içtiğiniz veya ne içmediğinize bakılmaksızın, önemli miktarda kilo vermeniz için tükettiğiniz kalorilerin sayısını azaltmanız gerekir. 3,500 kalorilik açığın kilo kaybının 1 poundu olur, bu nedenle haftada 1 pound kaybetmek için günde 500 kalori kesmeniz gerekir.
diyet. Meyve, sebze, tahıl ve yağsız protein gıdaları gibi besleyici zengin yiyecekleri yemeye konsantre olursanız bunun yapılması daha kolaydır. Hem protein hem de elyaf tokluk artışına yardımcı olur, bu nedenle her yemekte bunlara eklediğinizden emin olun. Enfesyondaki gıdalar da dahil olmak üzere, rafine edilmiş tahıllar içeren gıdaların ve şekerli veya yağlı yiyeceklerin alımını sınırlayın; zira bunlar, kalorilerde yüksek, besin maddelerinde düşük olma eğilimindedir ve özellikle doldurmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder